среда, 12 ноября 2014 г.

Турбота про дитинчат

Турбота про дитинчат
Турбота про потомство вигодовування, догляд і захист дитинчат, здійснювані самицею, самцем, шлюбною парою або групою родинних тварин, засновані на ланцюзі безумовних рефлексів, вироблених в процесі еволюції. Турбота про потомство забезпечує сприятливі умови для виживання і розвитку потомства.
У ссавців, в більшості випадків, матері годують новонароджених лежачи, рідше сидячи (зайці) або стоячи (більшість копитних, інколи вовки). Недорозвинені, нездатні самостійно смоктати новонароджені кенгуру і деякі інші види сумчастих як би приростають до соска, сильно розбухаючий кінець якого заповнює всю ротову порожнину. Молоко упорскується в рот такого дитинчати за допомогою скорочення спеціального м’яза, що стискує молочну залозу матері. У китів дитинча захоплює кінцем рота сосок, що висувається в період лактації з особливої кишенеподібної складки черева матері, і молоко, як в сумчастих, струменем упорскується йому в рот шляхом скорочення особливих м'язів.
Що стосується підтримки чистоти тіла дитинчат, то цей інстинкт, мабуть, властивий всім ссавцям без виключення. Мати часто вилизує шерсть дитинчат, вишукує у них бліх. Самки єнотовидних собак і борсуки часто виносять маленьких цуценят з нір "на свіже повітря" і через деякий час знову дбайливо повертають в гніздо.
Тимчасово віддаляючись від лігва або гнізда, батьки прикривають дитинчат матеріалом підстилки або закупорюють вхідний отвір нори. Самі ж дитинчата у відсутність батьків збираються в купку, зберігаючи тепло. Повертаючись до виводка, батьки зазвичай деякий час затримуються на віддалі, обходять лігво довкруги, перевіряючи відсутність небезпеки, як, наприклад, вовк або лисиця. В період виведення потомства досвідчені вовки, як правило, не нападають на худобу, що пасеться поблизу лігва; якщо це "правило" порушується, то зазвичай не дорослими тваринами, а переярками, що затрималися недалеко від лігва.
Багато пернатих також проявляють зворушливу турботу про своє потомство. У них виробилось немало прийомів, щоб нагодувати пташенят та уберегти їх від небезпеки. Проте деякі птахи не дуже обтяжують себе турботою про потомство. Наприклад, всім відома зозуля. Але не всі знають, що вона підкидає свої яйця в інші гнізда зовсім не через легковажність. Вона не може висиджувати пташенят у гнізді, тому що несе яйця не відразу, а з великими інтервалами.
Також, зазвичай вважають, що турбота про потомство властива лише високорозвиненим тваринам, в першу чергу – хребетним. Але і жуки демонструють широкий набір проявів цього інстинкту. Німецькомовні автори при описі цієї сторони життя жуків використовують два терміни: "Brutfuersorge" – просте забезпечення потомства всім необхідним, і "Brutpflege" – більш складний варіант, що полягає в догляді за відкладеними яйцями (і навіть за личинками).
Шимпанзе
Шимпанзе
Плямисті олені
Плямисті олені
Слони
Слони
Дятли
Дятли
Зебри
Зебри
Фламінго
Фламінго
Кити
Кити
Морські слони
Морські слони
Равлики
Равлики
Колібрі
Колібрі
Імператорські пінгвіни
Імператорські пінгвіни
Відео- Турбота на прикладі Жаби.



Комментариев нет:

Отправить комментарий